Home » Elektronik » Block detektor

Block Detektor

Om du kör med en digital modelljärnväg och vill ha någon form av koppling till en dator för automatisk körning eller bara hjälp med signaler mm så behöver du block. Du behöver också ett sätt att detektera om det finns något lok på blocket. Du behöver en block detektor!

En block detektor är egentligen ganska enkel. Om där är ett lok på spåret så drar det störm, även om det står stilla. Du mäter helt enkelt om där går ström till spåret. Hur du mäter det är genom att koppla in två dioder i matningen till spåret. Varje diod vill ha ett spänningsfall på 0.7 volt, och två i serie kommer att ge dig ett spänningsfall över dioderna på 1.4 volt, och det är tillräckligt för att drive optokopplarna. Så lok på spåret, och optokopplaren är öppen, inget lok på spåret och optokopplaren är stängd. Väldigt enkelt. Men en optokopplare för sig själv hjälper dig inte. Du behöver koppla den till en feedback modul som sänder signalen vidare till datorn, och i mitt fall till TrainController.

 

En liten och en stor??

Japp, det finns två olika versioner. En med 16 ingångar och en med två. Men det är inte antalet ingångar som är den stora skillnaden. Den med två ingångar är designad för att fungera efter en reverse loop modul. Jag satte två ingångar på den eftersom jag har mer än en gång behövt ha reverse loop kopplingar på dubbelspår.

 

Kompatibel med två feedback moduler

Block detektorn som du hittar här är kompatibel med två feedback moduler. Min egen förstås, men även LDT RS-16-O feedback module. LDT modulen kräver att du ansluter + kabeln i sidan av kortet. Min egen feedback modul kräver inte det. Där behöver du endast ansluta J och – samt även skippa + anslutningen i mitten av matningen till feedback modulen. Jag är säker på att andra feedback moduler också fungerar, men det är inget som jag har testat. Om du bygger denna och använder den till andra feedback moduler så droppa en kommentar på denna sidan så andra kan få läsa om dina erfarenheter.

16-input block detector wiring
 

2-input-block-detector-wiring

 

Inga feedback anslutningar

När du använder dessa block detektorer så har alla spåren 1.4 volts lägre matning. Detta är egentligen inget riktigt problem. Problemet uppstår om du ansluter växlar och spår som inte har detektorer till matning som inte har 1.4 volt lägre matning. Resultatet blir att samtliga tåg accelererar när de kör över dessa spår. Inte alls realistiskt och ganska irriterande om du frågar mig. Så jag har lagt till dioder som inte är kopplade till några optokopplare och endast finns för att mata dessa spår med samma spänning som de som har block detektorer.

 

Schema

Detta schema är för endast en kanal

Circuit - Block Detector V1.0

 

Komponent lista

16-ingångars korten

D1 to D20 – Likriktar brygga. En som klarar amperen som dina lok drar
R1 to R16 – 10 ohm
IC1 to IC4 – TLP620-4

 

16-ingångars korten

D1, D2 – Likriktar brygga. En som klarar amperen som dina lok drar
R1, R2 – 10 ohm
IC1 – TLP620-2

 

PCB design

20160222-_MG_0823

PCB - Blocksensor V1.0

20160222-_MG_0826

PCB - Blocksensor Reverse V1.0

 

Nerladdningar

16-ingångars block detektor V1.0-CAM
2-ingångars block detektor V1.0-CAM