Home » Elektronik » Digital MJ / DCC » XpressNet Standard

XpressNet är ett bus protokoll, utvecklat av Lenz. Bussen är en multi-till-multi typ, och används för all överföring av data mellan centralenhet och kontrollers, samt till PC programvaror såsom TrainController. Oavsett om du använder standard DCC växeldekoders, Feedback moduler anslutna till RS-bussen eller standard handhållen hastighetskontroller så går informationen även i XpressNet bussen. Så om du kan lyssna av trafiken på den, då kan du få information om allting som händer på din modelljärnväg.

 

Arkitekturen

De allra flesta modelljärnvägar har en centralenhet (Lenz LZ100 i mitt fall). I XpressNet så ligger logiken för kommunikationen i samtliga anslutna enheter som kan skicka information på bussen. Centralenheten är dock ansvarig för att generera DCC paket, prioritera paket som skickas till rälsen (via J & K), och sist men inte minst så har den ett totalansvar för bussen som helhet och med det ser till att t.ex nyanslutna enheter fungerar. Värt att nämna är att XpressNet bussen skickar endast förändringar, och endast en gång. Inte som DCC signalen ute i rälsen som skickar t.ex lokets hastighet flera gånger, eftersom loket kan ha varit exakt över en växel med dålig mottagning. Så om ni skall lyssna på XpressNet bussen, ni kan inte missa ett enda paket. Ställer lite högre krav helt enkelt (men inget som är omöjligt).

XpressNet är i grund och botten en standard RS-485 anslutning. Kommunikationen sker med halv-duplex och med följande kommunikationparametrar.

 • 1 start bit (0)
 • 9 data bitar
 • 1 stop bit (1)
 • ingen paritet
 • 62500 baud

 

Anslutningar

Om man ser på XpressNet standarden så används följande kablar, anslutningar och färger.

 • L – +12 VDC
 • M – Ground
 • A – Receive/Transmit not inverting
 • B – Receive/Transmit inverting

 

ExpressNet connections

 

Pin #       XpressNet usage
Pin 1 No Connection
Pin 2 Gound ”M
Pin 3 – RS-486 ”B
Pin 4 + RS-486 ”A
Pin 5 +12 volt ”L
Pin 6 No Connection

 

ExpressNet bus-connectNär det gäller kabeldragning så kan man enligt standarden dra den som en buss, men med utstickare såsom på bilden.
Dock så skall det aldrig blir en cirkel. Enligt mina egna erfarenheter så fungerar inte utstickarna så väldigt bra. Jag drar alltid XpressNet kabeln i en traditionell buss. Jag använder för övrigt skärmad kabel, och ansluter skärmen till ground på ena sidan av kabeln. Detta är viktigt, då du inte vill att ström skall gå i skärmen, utan den skall endast vara till för att skydda mot störningar.

 

XpressNet kommunikation

Under denna punkten så har jag samlat de vanligaste kommunikationerna över bussen som jag själv använder. T.ex så använder jag dem för växelstyrning för mina servos, signaler, power-off till servos mm.

 

Växelkommando

Header Byte Data Byte 1 Data Byte 2 X-OR Byte
Binary: 0101 0010 AAAA AAAA 1000 DBBD X-OR
Hex: 0x52 Adress 0x80 + DBBD X-OR
Decimal: 82 Adress 128 + DBBD X-OR

Beskrivning

Växlar sitter i grupper om 4 enligt XpressNet standarder. Så om du tar växeladressen i t.ex TrainController och delar med 4 så får du gruppen, och det är den som kommer här. Vilken växel det sedan är av de fyra kommer i BB bitarna.

För D & D bitarna gäller följande

 • D1 = 0 betyder att porten skall aktiveras.
 • D1 = 1 betyder att porten skall deaktiveras. (så det inte ligger konstant spänning till växel)
 • D2 = 0 betyder att utgång 1 skall aktiveras eller deaktiveras
 • D2 = 1 betyder att utgång 2 skall aktiveras eller deaktiveras

Så för varje växelomläggning så kommer det som standard två paket. Ett för aktivering av porten, och ett för deaktivering av porten. Tiden mellan dessa kan du ställa in i TrainController.

 

Referenser

För en komplett lista på XpressNet standarden, med samtliga kommunikationsprotokol så rekommenderar jag XpressNet Specification från Lenz

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*