Home » N Skala » Bakgrund

Bakgrund

När jag började skissa på denna banan så var det ett par faktorer som jag var tvungen att lösa, samt ett antal miljöer som jag önskade mig på banan.

  • Jag måste ha plats med arbetsbord i rummet, och de behöver vara ganska så stora då jag inte endast arbetar med loken och bygger plastbyggsattser, utan även designar kretskort, bygger elektronik, scratch-bygger byggnader och annat, målar/airbrushar osv. Minst 240cm långt bord behöver jag. (i efterhand skulle jag sagt 300cm, då 240 cm är väldigt lite märker jag nu när det är på plats)
  • Banan skall vara tillräckligt högt upp för att inte bryta ryggen varje gång man skall ligga under borden och koppla kablar. Och mycket kablar blir det, tro mig!
  • Dold bangård skall vara inplanerad redan från start, så jag slipper försöka trycka in den i efterhand som jag behövde på gamla banan.
  • En större hamn för container och lösgods önskas
  • Minst två större städer
  • Banan skall vara byggd i segment så om jag skulle behöva dela på den och flytta någon gång så skall det vara möjligt. Besvärligt är helt okey, men möjligt. D.v.s. jag vill inte behöva kapa räls, eller klippa av kablar, såga i bord mm för att dela på den.
  • DCC och automatisk körning från TrainController känns knappt lönt att berätta, men självklart var detta också ett krav.

Så här i efterhand så kan jag säga att jag har fått allt som jag önskade. Det har varit många spårplaner fram och tillbaka för att hitta det som passar mig bäst. Men planen som ligger just nu är jag väldigt nöjd med.

Angående önskemålet på långt arbetsbord samt att banan skall vara tillräckligt högt upp gick hand i hand. Jag satte helt enkelt borden på plats. Monterade en hylla så jag fick plats med instrument mm på den samt satte ditt min dator och skärm. Därefter så satte jag konsoler så att en skiva gick precis över allt på bordet och mätte höjden från golvet till skivan. Då detta var en ganska bra höjd så byggde jag helt enkelt modelljärnvägen på denna höjd. Resultatet är att tågbanan går precis ovanför bordet. Praktiskt då jag kunde fästa små lysrör på undersidan av den överliggande träramen och på så sätt få bra belysning till arbetsbordet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*